Få styr på formuen med en ægtepagt

Det er rart at have styr på hvad der skal ske i fremtiden. Det gælder naturligvis også omkring din formue. Hvordan skal den fordeles efter en skilsmisse eller ved dødsfald. Du kan undgå bekymringer om hvad der skal ske ved at indgå en ægtepagt.

Hvad er en ægtepagt

Er I gift eller går med planer om det, så er det en oplagt ide, at få oprettet en ægtepagt, hvor I kan styre, hvad der skal ske med jeres formue ved en skilmisse eller ved dødsfald. Helt basalt er en ægtepagt en juridisk aftale, der selvfølgelig er bindende, mellem ægtefæller, der dermed bliver styrende for fordelingen af respektive formuer ved ophøret af ægteskabet.

Ægtepagt med særeje

En mulighed for en ægtepagt er at lave ægtepagt særeje.  Særeje er at opdele formuen og ægteskabets aktiver, hvis denne ikke skal fordeles efter loven. For som udgangspunkt er det den legale formueordning som udgangspunktet i ethvert ægteskab uden en ægtepagt. Der findes forskellige former for særeje. En mulighed er en kombinationssæreje og en anden mulighed er fuldstændigt særeje. Fuldstændigt særeje er en beskrivelse af en ikke ligedeling af formuen. Kombinationssæreje er en kombination af en skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. 

Supplere med et testamente

Der er rigtig mange tilfælde, hvor det er en god ide at supplere ægtepagten med et testamente. Dette skal gøres hvis I ønsker at sikre hinanden bedst muligt. Eller også hvis I ikke ønsker at arve hinanden, men at arven skal gå til andre. Det er muligt at skrue tingene sammen, så den længstlevende af jer arver mest muligt. Der er en tvangsarv på 1/32 til de afdødes børn, men sikre at den længstlevende kan udtage 31/32 af den samlede formue. Men et testamente er også noget, der skal laves hvis I slet ikke ønsker at sammenblande jeres formuer, og jeres respektive børn skal arve jer. Alså I kan give afkald på arvekald efter hinanden ved et testamente.

Fordeling af pension

Hvis I ønsker at dele jeres pensioner ligeligt i tilfælde af en skilmisse, skal der oprettes en ægtepagt om dette. En ægtepagt der dermed ophæver at almindelige pensionsordninger vil være særeje, og dermed ikke skal fordeles ligeligt.

Skal være tinglyst

For at jeres ægtepagt skal være gældende skal det tinglyset. Det er ikke nok at aftale blot ligger i jeres skuffe. Tingslysningsafgiften er på kr. 1.750,- Det kan en advokat hjælpe jer med ved at gør ægtepagten klar i tinglysningssystemet, så den blot skal underskrives med jeres NemID.

En advokat

Og der er flere situationer, hvor det kan være en oplag mulighed at bruge en advokat i forbindelse med indgåelse af en ægtepagt. Der er mange regler det er godt at vide noget omkring. Her kan en advokat, eller anden person med juridisk kendskab, hjælpe jer. En mulighed er Fairjura, der er specialister i udarbejdelse af ægtepar. Via Fairjura kan I være 100 procent sikre på at få en ægtepagt, som matcher de behov og de ønsker som I har. Desuden er prisen hos Fairjura meget billiger end normale advokater. 

News Reporter