Kugledyner kan skabe god søvn uden brug af medicin

Mange danskere lider af søvnproblemer. En dårlig søvn kan have store konsekvenser for personens livskvalitet. Med dårlig søvn følger ofte træthed, irritabilitet, koncentrationsbesvær og manglende overskud. Nogle mennesker tyer til forskellige former for medicinske præparater i håb om en bedre søvn og en bedre hverdag. Der findes dog et alternativ til medicin, som er helt fri for bivirkninger – nemlig en kugledyne. Læs med videre og find ud af, hvad en kugledyne helt præcist kan gøre for din søvn.

Kugledyner frigiver lykkehormoner under søvnen

En kugledyne kaldes også for en tyngdedyne. Den opererer med ”deep pressure touch stimulation”. Når man får et kram, frigøres der nogle glædeshormoner I hjernen. Disse hormoner virker beroligende og skaber en følelse af tryghed. Det er denne følelse, tyngdedynen går ind og simulerer. Den ekstra væg i dynen, giver en følelse af, at dynen holder om personen hele natten, hvorved man i søvnen føler sig rolig og tryg. Dette modvirker en masse forstyrrende opvågninger, og det gør det lettere at falde i søvnen om aftenen.

Sådan er en kugledyne designet

En kugledyne er opbygget markant anderledes end en almindelig dyne. Der findes naturligvis tyngdedyner med forskellige mængder fyld eller som svalende udgaver, men de har en ekstra funktion ud over at holde på varmen om natten. Disse dyner er opbygget med en masse små lommer, hvor der ligger små kugler i. Disse kan enten være af glas eller af plastik. Det er disse kugler, der skaber den ekstra tyngde. De er designet således, at kuglerne ikke larmer, når man bevæger sig, så man skal ikke være bekymret for, at lyde kan forstyrre søvnen. Kuglerne bevæger sig en lille smule, når man bevæger sig, hvilket kroppen ubevidst registrerer, hvilket skaber tryghed.

Når du skal købe en tyngdedyne, skal du være opmærksom på, at de findes med forskellig vægt. Det anbefales, at man vælger en tyngdedyne, der vejer omkring 10-12 % af sin egen kropsvægt. Der er et stort udvalg af tyngdedyner her: https://scandinavianrest.dk/pages/kugledyne.

Hvem kan bruge en kugledyne?

Du behøver ikke at have en særlig lidelse for at kunne bruge en kugledyne. Der findes dog en lang række lidelser, som disse dyner har vist sig at have en god indvirkning på, når det gælder søvnen. Dette tæller bandt andet lidelser som:

  • Stress
  • ADHD
  • Depression
  • Angst

At tyngdedynerne har en helt særlig god indvirkning på personer med disse lidelser skyldes, at disse er særligt udsatte for uro og tankemylder.

Tyngdedyner er både for børn og voksne. Der kan dog være nogle undtagelser. Det anbefales ikke, at de helt små børn på 2-3 år bruger sådan en dyne. Det skyldes, at de kan komme til at få den op over ansigtet under søvnen og måske ikke lige sådan får sparket den ned igen. Det anbefales heller ikke, at personer med nedsat kraft i armene eller personer med vejrtrækningsbesvær benytter sig af en tung dyne.

Der er mange fordele ved at vælge en kugledyne – og ingen ulemper. Den koster naturligvis lidt mere end en almindelig dyne, men til gengæld er den helt fri for bivirkninger, og så er det en engangsudgift.

News Reporter